Politisk uro er blot støj på investeringsmarkederne

Politisk uro er blot støj på investeringsmarkederne

Når Donald Trump anklages for magtmisbrug og ord som rigsretssag bliver bragt på banen, så ryster det blot investeringsmarkederne kortvarigt og ændrer ikke retningen. Og sådan er det ofte med politik, forklarer seniorstrateg Morten Hessner. Det er i stedet den globale vækst og virksomhedernes indtjening, der sætter retningen.

En mulig rigsretssag mod Donald Trump sendte i forrige uge globale aktier i rødt, men allerede dagen efter var aktiemarkederne tilbage i positivt territorium, og efter få dage var tabene stort set indhentet igen. Og sådan har det faktisk været, hver gang Donald Trump har bragt sig i fokus på en negativ måde i medierne. Usikkerheden har givet nervøsitet og kursfald på den helt korte bane, men hurtigt har de positive nøgletal, solide regnskaber og lave renter igen bragt optimismen tilbage i hovederne på investorerne.

”Langt de fleste politiske begivenheder udløser ofte mere støj på de finansielle markeder, end de ændrer retningen på en aktieoptur eller nedtur.  Vi ser ofte, at historierne fylder meget i medierne, og det er forståeligt nok, at der er fokus og interesse for det. Men for de finansielle markeder, fylder det altså kun kortvarigt. Her er det i stedet økonomi og indtjening, der betyder noget,” siger seniorstrateg Morten Hessner.

Tænk langsigtet ved investering
Netop derfor anbefaler Morten Hessner også investorer, at de nok skal tage politik alvorligt, men at det ikke skal være den politiske dagsorden, der styrer deres investeringer. I stedet skal de tage deres mere langsigtede briller på, når de investerer og ikke begynde at sælge ud i utide i et forsøg på at begrænse skaden under en eventuel uro. For man risikerer blot at stå udenfor, når udviklingen vender. Og det kan gå hurtigt op igen.

”Vi anbefaler generelt investorerne at holde fast i deres investeringsstrategi og ikke begynde at pille ved den, blot fordi Trump eller en politisk begivenhed dukker op af den ene eller anden grund. Historien viser tydeligt, at hvis man går ind og ud på de forkerte tidspunkter, så kan det koste rigtig meget på det samlede afkast. Og det er meget svært at time markedet,” siger Morten Hessner.

Risiko for at gå glip af store afkast
Som et ganske nyligt eksempel er anklagerne om magtmisbrug og en mulig rigsretssag mod Donald Trump i USA. Markederne tog et dyk på grund af udviklingen på selve dagen, hvor anklagerne blussede op, men den overordnede positive retning på markederne blev ikke brudt, og aktierne vendte hurtigt tilbage med stigninger. Det tog således kun henholdsvis 2 og 6 handelsdage for det europæiske- og amerikanske aktiemarked at indhente det tabte.

Det samme var tilfældet, da briterne stemte sig ud af EU sidste sommer. Aktiemarkederne tog et kraftigt dyk dagen efter, men stemningen vendte igen hurtigt og allerede efter få uger var tabene igen indhentet. I dag ligger det europæiske aktiemarkedet 10 pct. højere, end det gjorde dagen før Brexitafstemningen. Gik man ud af det europæiske aktiemarked i dagene efter Brexitafstemningen, er man frem til i dag gået glip af et aktieafkast på ca. 20 pct.