Danskernes opsparing skrumper

Danskernes opsparing skrumper

Selvom indlånsrenten falder og er meget lav i disse år, så påvirker det færre end hver anden danskers måde at spare op på.  Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for Nordea.

Hvor meget eller rettere sagt hvor lidt får du i rente på de penge, som du har stående på din kontante opsparing i banken? Måske kan du ikke huske det, og så er du ikke alene. Eller også har du bare ikke fået gjort noget ved det.

En ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Nordea viser, at den lave rente ikke har fået danskerne til at ændre deres måde at spare op på. Og det er bekymrende, forklarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Opsparingen skrumper
”Mange nøjes med 0,1 pct. i rente på deres kontante opsparing, mens vi forventer, at inflationen lander på 1,4 pct. i år. Lader du dine penge stå kontant, uden at ’gøre noget’, ja, så skrumper din opsparings værdi med garanti med mere end en pct. bare i år. Det synes jeg er lidt skræmmende”, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ser vi nærmere på tallene i målingen, så viser de, at mænd, der sparer op, er langt de mest aktive til at ’gøre noget’, når indlånsrenten sender opsparingen på skrump. Det gælder nemlig hele 55 pct. af de danske mænd, mens det kun gælder 34 pct. af de danske kvinder. På den måde snyder især kvinder sig selv for at få nok ud af at spare op.

Uvidenhed om inflation
Leder man efter en forklaring på, hvorfor kvinder langt sjældnere end mænd leder med lys og lygte efter bedre afkast på opsparingen, giver målingen os noget af forklaringen, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

For mens syv ud af ti mænd præcis ved, hvad inflation kan gøre ved deres opsparing, så gælder det kun lidt over halvdelen af kvinderne.

”Hvis man ikke forstår, at inflation, selvom den er lav, får den kontante opsparing til at tabe værdi i disse år, så kan man næppe heller se behovet for at finde bedre alternativer. Man aner ikke, at man står på en ’brændende platform’”, siger Ann Lehmann Erichsen.

Får ikke professionel hjælp
Hverken mænd eller kvinder er dog særligt aktive, når det handler om at tage imod professionel rådgivning omkring deres opsparing og investering. To ud af tre danskere får aldrig eller sjældnere end en gang om året rådgivning fra en professionel.

”Det giver god mening at tale opsparing og investering en gang om året med en professionel rådgiver. Man bliver faktisk udfordret lidt, for man er nødt til at sætte tid af og tage stilling til, om man nu også stadig sparer rigtigt op. Det er en sund gang hjernegymnastik”, siger Ann Lehmann Erichsen.

Det er dog ikke alle danskere, der sidder med hænderne i skødet, når renten falder. Hver femte dansker har valgt at afdrage mere på deres gæld, mens hver syvende veksler opsparing til investering i aktier eller andre værdipapirer. Hver tiende vælger at investere i fast ejendom, og endelig er der 8 pct. der vælger at skrue op for forbruget i stedet for at lade pengene stå på kontoen til en lav rente.